Usine

A 2000 square meter former sausage factory in the heart of Stockholm underwent an extensive renovation to give place to the new Usine concept. The new space includes Restaurant Bistro 38, Bar Poche 36, café, take-away, reception and conference spaces.

Before the one year long renovations, the premises were used by the Swedish Tax Agency and consisted of a maze of tiny meeting rooms with a ceiling height of 240 cm. The entire bottom floor of the building was completely stripped down.

Materials of high quality were selected to last time. Maple wood custom millwork and cognac leather upholstery accompanied with concrete, galvanized steel, white tiles and black iron details create a stylish but relaxed atmosphere. To introduce an accent color, Valcromat in orange and brown was used for table tops, side tables, cabinet doors and menus. 48 tons of concrete was poured into the construction, not only for for the floors, but also to construct the two bars, reception desk, a large sofa table and a 3,5 meter wash basin in the rest room.

The large space is divided into three rooms, all revolving around a central black iron beam structure that has been designed to serve unique functions.

Wallpaper

Elle Decoration

A large photo of a Shanghai chef greets the guests at the entrance, hung against galvanized steel sheets.

A collaboration between Lindvall and photographer Johan Annerfelt.

Overview of restaurant Bistro 38, with maple and marble tables, classic bistro chairs and industrial pendant lighting.

The concrete bar area of Bistro 38 with cast iron foot rest and pendants in black steel. Neon lights are used to emphasize the bar.

Open kitchen in Poche 36. Expanded metal comes down from the ceiling to mark the bar area.

Placemats and other graphics designed by Serhat Ferhat / Studio Dare

Reception area with 5,5 meter long concrete desk.

The central beam structure in the café area, surrounded by shelving.

One corner of the restaurant is decorated with an orangery feeling, using old garden furniture, big plants and an industrial pendant light.

Raised leather sofa designed by Richard Lindvall, black Tolix stools and marble table tops meet the massive concrete bar and floors.

The bar side of the long sofa in the restaurant, with a service station and glass racks in the forefront.

Water station and shelf built from brown Valcromat with a vintage sink.
Taps in copper.

Big olive plants are dotted throughout the space to soften the atmosphere.

Expanded metal sheets hangs from the ceiling
in Poche 36